# СПОДЕЛИ МОЯТА ЗЕЛЕНА БИБЛИОТЕКА В ДИМИТРОВГРАД

В края на месец февруари финализирахме първата дейност по проект #Сподели Моята Зелена Библиотека, който се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот”, сесия 2, в изпълнение на договор РД11-00-115/24.06.2016 г. с Министерство на културата.

В работата ни по него от декември месец до сега, успешно си сътрудничихме с Фондация „Подари усмивка” и две групи ученици от Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” – кв. Черноконево, с ръководители Стелияна Драгиева и Вирджиния Минчева.

При провеждането на занятията ни в Детския отдел на библиотеката учениците, библиотекарите и доброволците облепиха и допълнително укрепиха кориците на новопостъпили книги, преди да бъдат предоставени за ползване на свободен достъп. Използвахме технология, добре позната в чужбина, но неизползвана и невъведена към момента в България. Подвързването става със специално прозрачно самозалепващо фолио, предназначено единствено за тази цел. То се нарязва на ленти с широчина 6-8 см., които се залепят върху гърба, горната и долната корица на книгата. Работата изисква търпение, сръчност, усет и естетически вкус при изпълнението на тази задача. Успяхме да облепим и укрепим 540 нови книги. Така обработени, книгите имат по-дълъг живот, могат да се запазят по-чисти, да бъдат с по-здрави корици и ясни сигнатури.

Учениците направиха и жест към гражданите, които не са читатели и ползватели на библиотеката ни, като допълниха с нови заглавия къщичките за книги в центъра на града.

През следващият месец екологичния проект #Сподели Моята Зелена Библиотека ще изнeнада децата с идеи за рециклиране на мебели.

Дейностите по проекта продължават до края на месец април.

# СПОДЕЛИ МОЯТА ЗЕЛЕНА БИБЛИОТЕКА В ДИМИТРОВГРАД # СПОДЕЛИ МОЯТА ЗЕЛЕНА БИБЛИОТЕКА В ДИМИТРОВГРАД # СПОДЕЛИ МОЯТА ЗЕЛЕНА БИБЛИОТЕКА В ДИМИТРОВГРАД