Посланикът на Полша откри своя фотоизложба с демонстрация в библиотеката

Посланикът на Полша у нас Н. Пр. д-р Мачей Шимански откри в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград своя авторска фотоизложба „Птиците на България през очите на един поляк“. Секретарят на общината Венета Колева запозна десетките гости на откриването с богатата биография на дипломата и неговото професионално хоби. Кметът на Димитровград  Иво Димов покани Негово превъзходителство да посети тукашната защитена местност „Злато поле“, където ще може да снима редки видове птици, които гнездят в нея.

Д-р Мачей Шимански изнесе презентация на български език, в която професионално обясни спецификата и тънкостите при фотографирането на птици. В импровизирана работилница той сподели за опита си зад обектива и демонстрира различни пособия и техника, които помагат на  фотографа за заснемане на най-красивите снимки.  

Посланикът е любител-орнитолог, който от 35 години наблюдава птиците, а от 15 ги фотографира. Дългогодишният опит и знания е натрупал не само от практиката, но и благодарение на обществената си дейност в полза на птиците. Бил е зам.-председател на Варшавската орнитологическа секция на Полското зоологическо дружество и е излъчвал репортажи на терен за програма „Animals” на полската държавна телевизия. Автор на редица образователни изложби, негови фотографии са публикувани в природонаучни списания, атласи и определители за птици. Участва в акции в полза на бързолетите, които са негови любими фотографски обекти.

Събитието се осъществява със съдействието на Полския институт в София, а фотоизложбата в библиотеката може да бъде разгледана до началото на месец ноември.