Ивета Георгиева: Моята библиотека на бъдещето

Източник: http://www.dgnews.eu

Ивета Георгиева: Моята библиотека на бъдещето

Победителката в конкурса за есе на градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград Ивета Георгиева, обожава да чете книги и има желание все повече нейни връстници да правят това. 16-годишната ученичка от ПМГ „Иван Вазов” вижда библиотеката като място, в което тийнейджърите могат да прекарат повече време заедно, да разговарят на интересни теми с приятели и да общуват свободно.

„Мисля че учениците на моята възраст са си изградили една представа, че библиотеката е само място за съхранение на книги, които можем да ползваме при нужда.”, казва Ивета. Затова в есето си деветокласничката от паралелката по информационни технологии и биология предлага свои идеи за разчупване на тази представа. Една от тях е създаването на „тийн съвет”, който да е връзката между културния институт и младите.

Според нея две са основните причини, които отблъскват младите от книгите. Първото е навлезлите информационни технологии, а второто – възлагането на задължителен списък с книги за прочит през лятната ваканция, което се приема като задължение, а не като удоволствие, от учениците. За идеите се Ивета разказва в есето си на тема „Моята библиотека на бъдещето”:

„Времената се менят. Наблюдава се тенденция на спад в интереса на младите хора към библиотеката. Това обаче може да се промени – необходимо е просто да обединим усилия в създаването на съвършеното любимо място на всички тийнейджъри в Димитровград! Ето някои предложения, които могат да бъдат от полза. Но преди да Ви ги представя, нека не забравяме, че каквито и промени да настъпят в библиотека „Пеньо Пенев“, най-важното е новината за тях да се разгласява. Мисията да я преобразим в „притегателен център“ за младежите ще пожъне успех единствено, ако информираме колкото се може повече тийнейджъри.

Както знаете, хората, които най-добре знаят какво искат и от какво имат нужда младежите, са самите те! Доста често остават неразбрани от възрастните и се чувстват много по-комфортно сред свои връстници. Затова е от съществено значение да се сформира т. нар. „тийн съвет“ на библиотека „Пеньо Пенев“. Желателно е членовете му да са тийнейджъри на приблизително едни и същи години, най-добре около 15- 17 год., защото се предполага, че на тази възраст те ще са наясно с всичко, което вълнува младите хора- от 13 до 19-годишните.  Предимство ще имат най-ентусиазираните, посветени на идеята, с добри комуникационни умения младежи, защото от това зависи тяхната успеваемост като екип. Той ще работи като едно цяло само ако между участниците в него има разбиране, съдействие и приятелски отношения. Членовете на тийн съвета ще бъдат „гласът“ на всички тийнейджъри в Димитровград. Те ще са директната им връзка с библиотеката. Важно е членовете да бъдат с висок статус сред връстниците си, защото колкото по-популярни, толкова по-добре. Така те ще привличат много повече внимание и ще направят своите приятели съпричастни към каузата, а именно  „да направим библиотеката любимо място на младежите“. Приятелите им ,от своя страна, ще популяризират идеята сред своите приятели, както и те сред своите и така нататък. По този начин значително ще се улесни разпространяването на каузата.

Тийн съветът ще отговоря за организирането на събития и клубове за тийнейджъри. Могат дори да направят нов отделен сайт (или фейсбук страница) на библиотеката, в който ще се публикуват материали, новини, снимки, обяви и други, свързани с младите хора. Те могат да поемат и задачата да придадат на библиотеката „тийн атмосфера“:

Важно е персоналът на „Пеньо Пенев“ да определи място, предназначено единствено за тийнейджъри. Това ще бъде съвършеното място, където можеш да седнеш с книга в ръка, да побъбриш с приятели докато учиш или просто да разпуснеш със своя лаптоп или телефон. В това кътче младежите няма да се притесняват от забележки от страна на възрастните и същевременно няма да нарушават тяхното спокойствие или да прекъсват четенето им. Добре би било, ако се допускат храни и напитки в мястото, а тийнейджърите ще почистват след себе си. Колкото до външния му вид- за това ще бъде най-добре да се погрижи тийн съветът. Младежите държат много на уединението, така че ще бъде чудесно, ако мястото бъде обградено от завеси (или нещо подобно). Добра идея е да се снабди с удобни и най-важното- лесно подвижни столове или кресла, за да може тийнейджърите без проблем да ги преместват както желаят из къта. Мястото ще се превърне в неустоимо за тях, ако се постави и кафe автомат. Нищо не може да се сравни с чаша кафе, чай или топъл шоколад докато четеш книга или дискутираш различни теми с приятели. Ако това представлява проблем откъм финансова гледна точка, малка кафе машина също ще свърши добра работа. Ще бъде прекрасно, ако в къта се поставят и последните броеве на популярни сред тийнейджърите списания и книги. Желателно е да се сортират по категории, например романтика, спорт, фантастика, комикси, графични романи, аниме, мода, манга, наука, приключенски, мистерии и много други. Това ще привлече вниманието им към конкретния жанр, от който се интересуват, и ще спести ценно време в „ровене“ из всички книги за тийнейджъри, което иначе не всеки би отделил. Още една чудесна идея е да се постави малка дъска или пък книга, където всеки може да напише заглавие на препоръчана от него книга, съвети как да се подобри мястото или просто да изкаже мнение за промените в библиотеката, направени в името на техните интереси. Така в обновяването на „Пеньо Пенев“ ще вземат участие не само членовете на тийн съвета, а и всички младежи в града ни!”.