Национален фонд "Култура"

Проект „Нови възможности за съхранение и достъп до културно-историческото наследство на Димитровград“

 

„Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“ на Национален фонд „Култура“

 

ВОДЕЩА ИНСТИТУЦИЯ: Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград

ПАРТНЬОРИ: Исторически музей–Димитровград; Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – Хасково

ДЕЙНОСТИ:

Дейност 1: Визуализация и публичност

Дейността стартира след подписване на договора за предоставяне на финансова помощ. Планира се реализиране на информационна кампания, която предвижда организиране на пресконференции, публикуване на прессъобщения, изработване на банер, публикуване на информация в официалните страници на партньорите по проекта и Община Димитровград, профилите на партньорите в социалните мрежи и други.

Целта на дейността е да се популяризира проекта, неговите цели и резултати.

Дейността продължава през цялото време на изпълнение на проекта – 10 месеца.

Дейност 2: Доставка и инсталация на оборудване за дигитализация.

Дейността ще стартира след подписване на договора с управляващия орган на програмата. Дейността приключва с доставка на оборудване, отговарящо на стандартните изисквания за функционалност, производителност, безопасност, комфорт и уют на работа. Оборудването представлява специализиран скенер, необходим за дигитализиране на обекти на културното наследство. То е необходимо, за да се изпълни основната дейност по проекта и да се постигнат заложените цели. След като бъде доставен и инсталиран, скенерът ще бъде тестван. След това, специалисти от фирмата-доставчик ще проведат обучение за работа с новото оборудване.

Целта на дейността е да се придобие необходимото оборудване, при спазване разпоредбите на българското законодателство. Дейността се предвижда да продължи 3 месеца.

Дейност 3: Изработване на уебсайт на проекта

Ще бъде създаден уебсайт на проекта към интернет страницата на библиотеката, където ще се публикуват дигитализираните обекти. Дейността стартира заедно със старта на дигитализацията, за да може едновременно да се прави обучение за начина на попълване на информация, обновяване и поддръжка на сайта и публикуване на обектите, които своевременно са дигитализирани.

Самите дигитализирани обекти ще бъдат обособени в отделен каталог, съдържащ цялата информация за обектите. Служителите на библиотеката ще бъдат обучени за поддържане и обновяване на сайта и след приключване на проекта.

За дейността ще се използва външна услуга на 1 специалист и ще продължи 3 месеца.

Целта на дейността е да се създаде възможност за съхранение и популяризиране на резултатите от дигитализацията и проекта като цяло.

Дейност 4: Обучение и дигитализация на обекти на културното наследство

Ще бъде дигитализиран тиража на вестник „Строим Димитровград“ / 1949-1952 година/ – 36 бр. (304 стр.).

Освен това ще бъдат дигитализирани 300 страници оригинални документи от фонда на Исторически музей – Димитровград.

Дигитализацията е много трудоемък и отговорен процес и протича през няколко етапа. Това налага служителите на библиотеката да бъдат обучени да го прилагат на практика. За тази цел 3 служители на библиотеката и 1 служител на музея, ще посетят Регионална библиотека „Хр. Смирненски“ – Хасково, където разполагат с подобна техника и вече няколко години дигитализират обекти на културното наследство. Двете библиотеки традиционно си сътрудничат добре и това ще бъде основата на това партньорство. В рамките на 2 работни дни определените служители от Димитровград ще посетят Хасково, където ще бъдат подробно запознати с процеса на дигитализация и обработка на метаданните.

Дигитализацията ще бъде извършена от лицата, преминали теоретическо и практическо обучение. След приключване на проекта, те ще продължат процеса на дигитализация като част от служебните си задължения.

Дейността ще продължи 6 месеца.

Целта на обучението е да се придобият знания и умения за извършване процеса на дигитализация и осъществяване на самата дигитализация на обекти на културното наследство.

ВЪВЕЖДАНЕ НА ИНОВАЦИЯ:

Настоящият проект е иновативен за Градска библиотека „Пеньо Пенев“, защото предвижда въвеждане и използване на технологии и процеси, неизползвани до сега. Иновацията се състои не само в това, че се инсталира ново оборудване, но и в това, че ще се наложи да се въведе и усвои нов, иновативен метод на работа и предоставяне на услуги.

С времето натрупаният опит от работата в тази нова среда, увеличаващото се дигитално съдържание и все по-дълбокото навлизане на новите технологии ще дадат възможност за развитие на нови, иновативни видове услуги. Те ще бъдат главно с електронен характер, но няма да заместят традиционното библиотечно обслужване, а ще го допълват, обогатяват и разширяват.

ОЧАКВАНИ РЕЗУЛТАТИ:

Очакванията са проектът да постигне резултати, които най-общо могат да се обособят в две групи.

Количествени: ще бъдат дигитализирани 304 броя страници от периодичен печат от фонда на библиотеката и 300 броя страници документи от фонда на музея, 3 служители на библиотеката и 1 служител от музея ще бъдат обучени за работа с ново оборудване и прилагане на нови трудови процеси, ще бъде създадена секция на проекта към страницата на библиотеката. Ще бъдат проведени 2 пресконференции, изработен банер на проекта и публикуване на 3 прессъобщения.

Очакваните качествени резултати са много важни и търсени и те определят самата философия на проекта. Това, че ще бъдат дигитализирани конкретен брой обекти в рамките на проекта безспорно е важно, но най-значимите резултати ще дойдат от възможността дигитализацията да продължи и след края на проекта, и с времето да се развият нови услуги, които да обслужват и обхващат по-пълно всички групи потребители. Това ще позволи на библиотеката по-лесно и безболезнено да преодолява ограничения, налагани от следващи подобни кризи като пандемията от Ковид 19. На второ място в резултат на проекта ще бъдат създадени възможности за по-доброто съхранение и запазване на застрашени от повреждане или загубване обекти на културното наследство. Историята на Димитровград е уникална и за щастие има запазени документи и издания, документиращи тази история, но ще бъде изключителна проява на нехайство, ако се допусне те да пострадат или изчезнат. На следващо място, проектът ще позволи да се популяризират тези обекти на културното наследство, които досега бяха познати само на специфична група потребители, а сега вече ще бъдат лесно достъпни за всички.

Не на последно място, като резултат от изпълнението на проекта, партньорите ще придобият и разширят опита си за работа в мрежа. Това е особено ценен опит, защото подобен вид дейност е много ефективен за бърз и лесен обмен на експертиза, идеи и мнения.

УСТОЙЧИВОСТ:

Потенциалът и устойчивостта на проекта ясно се виждат, защото произтичат от характера на самия проект. Това е проект, който предвижда въвеждане и използване на нови технологии, а това е благоприятна среда за последващо развитие и надграждане. Освен това, за да се осъществи проекта не е необходимо обширно физическо пространство или извършване на ремонтни дейности. След края на проекта новото оборудване ще продължава да работи и да се обслужва от служителите на библиотеката, вече като част от стандартните им служебни задължения. За неговата работа не е необходимо закупуването на някакви консумативи, разходът му на електричество не е голям и има задължително гаранционно обслужване, така че в това отношение няма да има заплаха за устойчивостта на проекта.

Фондът на библиотеката е голям, като само периодичния печат наброява над 30 000 страници. Но обект на последваща дигитализация няма да бъдат само те, но и снимки и документи, илюстриращи историята на града. Закупуването на специализиран скенер не е самоцел, а се базира на осъзната нужда от неговото наличие. Историческият музей, Дом-музей „Пеньо Пенев“, художествената галерия притежават колекции от документи, артефакти, фотоси, художествени произведения и други обекти на културното наследство, свързани с две от най-важните за Димитровград събития: създаването на града и живота, и творчеството на поета Пеньо Пенев. Те представляват изключителни културни ценности и затова след края на проекта библиотеката ще продължи да работи с тези институции, като ще бъдат подбирани най-ценните или застрашени от повреждане обекти и след това дигитализирани. В община Димитровград има 33 бр. читалища и в много от тях има стари, автентични краеведски материали, които ще бъдат издирвани и подлагани на дигитализация също.

ВРЕМЕВА РАМКА: 10 месеца

СТОЙНОСТ: Общо – 25 160 лв., от НФК – 20 910 лв.

 

 

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“
по „Програма за възстановяване и развитие на държавни,
регионални и общински културни институти“

 

Галерия

 

Медиите за проекта

https://biblioteka.dimitrovgrad.bg/?author=1

Градска библиотека „Пеньо Пенев“ стартира проект, финансиран от НФК

Димитровградската библиотека „Пеньо Пенев“ с нов професионален скенер по проект, финансиран от НФК

Димитровградската библиотека „Пеньо Пенев“ с нов професионален скенер по проект, финансиран от НФК

Димитровградската библиотека „Пеньо Пенев“ спечели проект

Дигитализират фонда на библиотеката в Димитровград

Градска библиотека „Пеньо Пенев“ спечели проект за дигитализиране на фонда си

Скенер за 20 910 лв. купува по проект ГБ „Пеньо Пенев“

Библиотека „Пеньо Пенев“ с нов дигитален скенер

Професионален скенер купува по проект библиотеката в Димитровград

Библиотеката в Димитровград с нов дигитален скенер

Професионален скенер получи библиотеката в Димитровград

Нов проект спечели библиотеката в Димитровград

Дигитализация на фонда си от периодични печатни подема Градската библиотека

С новопридобит скенер градската библиотека в Димитровград дигитализира фонда си

Градска библиотека „Пеньо Пенев“ представи постигнатото по проект за дигитализация

Библиотеката в Димитровград ще дигитализира фонда си

Библиотеката в Димитровград ще дигитализира фонда си

Двудневна кръгла маса на тема „Развитие на краезнанието и електроните ресурси в съвременната библиотека” в Хасково

Дигитализират старите вестници на Димитровград

Димитровградската библиотека дигитализира местни вестници

Градска библиотека „Пеньо Пенев“ спечели проект за дигитализиране на фонда си

Уникални печатни издания дигитализира по проект библиотеката в Димитровград

Иновативен проект на димитровградската библиотеката бе представен на краеведска кръгла маса в Златоград

Кръгла маса на тема „Развитие на краезнанието и електроните ресурси в съвременната библиотека”

Книгите на Златоград в изясняване мястото на града в общата история на Родопите и на България

Иновативен проект на димитровградската библиотеката бе представен на краеведска кръгла маса в Златоград

Дигитализираха вестници от зората на Димитровград по проект на библиотеката

Градска библиотека „Пеньо Пенев“ ще дигитализира културно наследство със скенер по проект, финансиран от НФК