Дарители

 

Градска библиотека „Пеньо Пенев“ следва една отворена политика на делови връзки с различни фондации, институции и частни лица, което позволява получаване на дарения от литература и техника.

Сред многобройните дарители са фондация „Отворено  общество“ – от там са първият ксерокс, първият компютър и стотици книги. Дарители са и делегация на Европейския съюз, Съвета на Европа в България, Националния център за книгата при Министерство на културата, димитровградчаните проф. Панчо Русев, Иван Русев, акад. Васил Гюзелев, ЕТ „Тодор Тодоров“ – с дарението на средства за енциклопедия „Британика“, фондация „Сейбър“, „Елко“, Петър Ничев от „Нова надежда“ с 16 томния си труд „Отечество Гердима“, нетрадиционното дарение от графики и акварели на Панчо Панев, личната библиотека с над 3000 тома литература на дъщерята на нашия съгражданин Ангел Стоилов – Милена, дарена от Илинда Маркова, всички онези, които носят в сърцето си любовта към книгата и хората на Димитровград. През май 1994 г., благодарение дарението на д-р  Христо Велчев – син на Атанас Велчев, един от първите концесионери на мини „Марбас“ се осъществява прекрасната идея на тогавашния директор Георги Василевски дворът на библиотеката да стане Лятна читалня.

Във връзка с 60- годишнината Ротари- клуб Димитровград предостави средства за изграждането на шадраван в двора на библиотеката.